Resonera mera med SOLO-taxonomin

Detta inlägg handlar om förmågan att kunna resonera och hur vi kan tänka kring att utveckla det hos våra elever – stora som små. Det teoretiska ramverk som influerat oss mest när det kommer till att försöka göra denna abstrakta förmåga någorlunda konkret är SOLO-taxonomin som skapats av John Biggs och sedan vidareutvecklats av Pam Hook. 

“SOLO is a model of learning that makes learning intentions and success criteria visible to students and teachers. With SOLO they have a powerful new language to talk about teaching and learning.”

Pam Hook, “First Steps with SOLO Taxonomy: Applying the model in your classroom”

Insikt
Grundidén är att utgå från kunskapsområdets viktigaste begrepp och sedan se sambanden mellan dem (t.ex. orsaker och konsekvenser, likheter och skillnader), och sist tillämpa dem i nya situationer. Det som inom forskningslitteraturen benämns transfer
Bakgrund
SOLO (Structure of the Observed Learning Outcome) är en modell för lärare när de planerar och bedömer progression i lärandet. Det är ett sätt att beskriva hur eleven rör sig från mer ytlig till mer djup förståelse och sist kunna använda den självständigt i nya sammanhang. 

Här är en kort sammanfattning av Pam Hook.

Pam Hooks youtube-kanal med korta och koncisa filmer.

Strategi
1. Ta ett kunskapsområde som ni arbetar med eller snart ska påbörja. 
2. Försök sedan att tänka på vilka 5-10 viktiga, övergripande begrepp som eleverna behöver förstå för att kunna förklara detta kunskapsområde. Det kan handla om alltifrån trafik, dans, geometri, berättande text till kvantfysik. Självklart kommer begreppens grad av abstraktion och antalet att skilja sig över åldrarna. 
3. Grunden är att eleverna ska lära sig vad begreppen betyder, kunna definiera dem, återge dem med egna ord.
4. Sedan handlar det mycket om att lära dem hur de hör ihop, vilka samband vi kan se mellan dem. Hur hör trafikljus ihop med olyckor? Hur hör personen ihop med platsen i berättelsen? 
5. Sist, och för att verkligen se om eleverna kan använda kunskapen på ett självständigt och lämpligt sätt, behöver vi träna samma begrepp men med nya exempel - en ny trafikolycka, ett nytt geometri tal och en ny berättelse. 
Fördjupning
Här är en kort film om hur en skola implementerat SOLO-taxonomin.

Mycket av “tänket” känns igen i Göran Svanelids “Big 5”. Här är två föreläsningar av honom med en mängd konkreta tips för hur man kan arbeta med resonemangsförmågan i alla åldrar. Vi hittar nya tips och infallsvinklar varje gång vi ser om filmerna.

The Big Five - de fem förmågorna, del 1
The Big Five - de fem förmågorna, del 2

För er med lite äldre elever kan nedanstående filmer även vara till hjälp för att förstå vad resonemang kan betyda. Men för er med yngre elever så kanske ni får inspiration från filmerna för att kunna hitta på mer åldersadekvata sätt att förklara resonera på.

Orka plugga – Förstå kunskapskraven (Här finns fler filmer med olika teman)

Orka plugga – Skriv bättre (Här finns fler filmer med olika teman)

Fundera, förbättra och sprid vidare!

Marcus & Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: