Det här inlägget har inspirerats av The Education Endowment Foundation (EFF) som är en oberoende stiftelse i Storbritannien och som både sammanställer och genomför forskning i och om skolan. På deras hemsida finns det en mängd evidensbaserad forskning som de rankar olika pedagogiska strategiers effektiviteten utifrån hur starkt forskningsstöd strategin har och kostnaden för införa den på en skola.
“There’s a limit to how good a lesson can be when you’re trying to interact with your students through a keyhole in the door.”
Doug Lemov
“There is a reason that homeschooling is rare.”
Robert Slavin
Insikt Ett evidensbaserat stödverktyg som lärare kan ta hjälp av för att planera och reflektera över sin undervisning under pandemin.
Bakgrund EFF har gått igenom 60 metaanalyser som handlar om distansundervisning. Resultaten visade på några generella slutsatser: - Kvaliteten på undervisningen dvs. hur väl läraren kan ge relevanta förklaringar, exempel och feedback är viktigare än hur själva lektionen är uppbyggd. - Eleverna, särskilt de med behov av särskilt stöd, måste ha tillgång fungerande teknologi och support. - Interaktioner mellan eleverna kan höja såväl motivationen som lärandet. - Eleverna behöver träning i metakognitiva strategier som checklistor, mål för dagen och utvärderingsmallar. - Olika metoder passar olika elever och ämnen, tex. kan frågesporter träna ord och begrepp men inte mer resonerande kunskaper.
Strategi Här är deras förslag till lektionsmodell: 1. Aktivera förkunskaper, gå igenom det vi gjorde förra lektionen. 2. Förklara lärandemålet steg för steg, vägled eleverna genom att “Tänka högt”, dvs. hur du tänker kring det som ska läras in. Låt de få se en “expert i arbete”. 3. Öva kunskaper och färdigheter ofta, släpp gradvis på självständigheten. 4. Reflektera med eleverna. Låt de få tänka kring vad de kan, hur väl de kan det och vad de inte kan, vad som gick bra och hur de kan förbättra sig till nästa gång. 5. Repetera viktiga begrepp och förmågor. Ju mer eleverna får plocka fram det från långtidsminnet desto starkare blir lärandet.
På deras hemsida finns en planeringsmall med exempel på lektioner och hur läraren kan lägga upp undervisningen mer konkret.
Fördjupning Edutopia.org har skapat en kort (2 min) men väldigt informativ film om hur lärare kan arbeta formativt i en digital miljö. Vi har även tagit med tips på hur vi kan peppa vårdnadshavare där hemma att läsa tillsammans med sina barn och ungdomar.
Fundera, förbättra och sprid vidare!
Marcus & Anna