Klassrummet skiner med rutiner

"Elever gör inte som vi lärare säger utan som vi gör". Detta är en uppenbar sanning för många av oss. Att sluta med vissa vanor och ändra andra kräver mer än goda insikter och avsikter. Vetskapen om vad vi vill ändra är så klart nödvändig men inte alltid tillräcklig. Alltför ofta blir det vi vill att eleverna ska göra endast abstrakta uppmaningar med en oklar inre målbild för dem.

“What we permit, we promote.”
                     Tom Bennett

Insikt
Skapa rutiner genom att bryta ned dem i små steg och träna dem tillsammans med eleverna.

Bakgrund
Tom Bennett är en forskare och grundare av ResearchED som arbetat för den Brittiska regeringen i framtagandet av riktlinjer för hur beteendepsykologi (eller beteendedesign som det också kallas) kan tillämpas i klassrummet. Han kom för några månader sedan ut med en bok som heter “Running the room”. Han är otroligt rolig att lyssna på – mycket påläst och alltid med glimten i ögat på det där lite torra brittiska sättet.

Strategi
Välj en rutin, t.ex. hur eleverna kommer in i klassrummet, hur lektionen ska starta, hur vi fördelar ordet i klassrummet, hur vi avslutar, hur vi ger feedback. Vad som helst. Bryt sedan ned den handlingen i mindre handlingar, i små steg, och öva den med eleverna. Kanske kan ni tävla och se hur mycket snabbare ni kan bli. Viktigt så klart är att försöka göra det lite roligt och berömma klassen eller specifika elever i de små handlingarna när de lyckas. Tydliga strukturer och uppmuntran av positiva beteenden är en magisk kombination i klassrummet.

För lite inspiration titta på videon nedan och lägg märke till hur läraren tränar en typisk klassrumsrutin (att dela ut papper) med eleverna på ett respektfullt och effektivt sätt. Det kan tyckas som en petitess, men tänk hur mycket tid och småtjafs som kan besparas.

Fördjupning
Se gärna en längre föreläsning med Tom Bennett som gavs under ResearchED i Haninge 2018. Skapa skolkultur. ResearchEDs youtube-kanal är helt fantastisk med en mängd föreläsningar av människor som vill förbättra skolan. Ämnena spänner över ett brett fält så det finns säkerligen något som lockar dig.

Ett kort läsvärt blogginlägg av Tom Bennett
GETTING BEHAVIOUR RIGHT FROM THE START – TOM BENNETT

En väldigt bra bok på svenska av Peter Karlsson att kanske investera i
Tydlighet, ledarskap & uppmuntran: positivt beteendestöd i klassrummet

Fundera, förbättra och sprid vidare!

Marcus & Anna

En tanke på “Klassrummet skiner med rutiner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: