Den 6 maj kommer vi att tala på researchED i Haninge. Det känns snudd på overkligt att konkurrera om publiken med förebilder som Dylan Wiliam, Torkel Klingberg, Jonas Vlachos, Kate Jones, Bruce Robertson, Paul Kirschner, Åsa Hirsh och Maria Sundén Jelmini.
I år kommer vi att lyfta uppmärksamhetens (ofta förbisedda) betydelse i undervisningen och argumentera för att uppmärksamhet – i princip – är grunden för allt lärande. De teoretiska principerna vi kommer att ta upp är:
- Vi kan bara tänka på det vi uppmärksammar.
- Vi kan bara lära oss det vi tänker på.
- Vi kan bara tänka på det vi redan har kunskaper om.
Lärande är nära kopplat till minnet och kognitionsvetenskapen menar att vi inte kan lära (minnas) någonting om vi inte tänker på det. Men om vi vill att eleverna ska tänka på viktiga ämneskunskaper och färdigheter, måste vi först fånga deras uppmärksamhet och motivera dem till att behålla den (fortsätta tänka) under hela lektionen.
Vi kommer att diskutera hur pedagogiska principer relaterade till uppmärksamhet är grundläggande om vi vill skapa ett klassrum med fokus på lärande. Vi kommer att beröra teman och tekniker som:
- Vikten av bakgrundskunskap
- Rutiner för att rikta elevernas uppmärksamhet
- Lärandemål och framgångskriterier
- Intro- och exitpass som daglig rutin
- Balansen mellan regler och relationer
Vi kommer slutligen plädera för varför en så “otrendig” sak som en explicit och formativ undervisning är det säkraste kortet att satsa på om vi på allvar vill öka elevernas lärande.
“Attention is thought to be the gateway between information and learning, yet there is much we do not understand about how students pay attention in the classroom.”
Keller, A. S., Davidesco, I., & Tanner, K. D. (2020). Attention matters: How orchestrating attention may relate to classroom learning.
Fördjupning
ResearchED youtube-kanal med massor av intressanta föreläsningar (gratis fortbildning!)
Fundera, förbättra och sprid vidare!
Anna & Marcus
Ps.
Klicka här för att prenumerera på våra blogginlägg.